Gustul Transilvaniei intr-un pahar de vin
By Kinga Dinnyes - septembrie 08, 2018
Am ramas putin in urma cu degustarile, astfel incat de
aceasta data va voi povesti despre evenimentul cu numarul #25 al degustarilor
de marca Branzeturi cum se…cuVin. Evenimentul a fost organizat, ca de fiecare data,
de cei de la Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro.
Voi incepe cu locatia, deoarece de aceasta data vorbim
de eleganta la scala mare,si anume de Hotel Five Continents din Craiova.
Hotelul este un adevarat mic paradis, ascuns in
mijlocul orasului. Cladirea alba cu garduri inalte nu pare a fi nimic iesita
din comun, poti trece pe langa ea fara sa sa-ti sara in ochi. Dincolo insa, de
usile sale elegante se ascunde un adevarat palat regal. Nu am vizitat vreodata
palatul Schönbrunn, dar ma simteam de parca ma aflam acolo. Daca sunteti in
cautarea unei experiente VIP la nivel
inalt, Hotel Five Continents este locul potrivit. Atentia la detalii in ceea ce
priveste decoratiunile interioare, experienta culinara exceptionala, precum si
amabilitatea personalului sunt doar cateva din aspectele care mi-au placut
foarte mult.
(CEO Liliac, Miron Radić)
O locatie eleganta insemna si vinuri
de inalta clasa, astfel am ajuns sa degustam specialitatile Cramei Liliac, reprezentata
de catre CEO Miron Radić. Branzeturile ne-au fost furnizate de catre Delaco-Fan
Branza si ne-au fost prezentate de Alin Sintimbrean de la DictionarCulinar.ro
Crama Liliac este un brand ce si-a
propus sa readuca Transilvania in topul producatorilor de vinuri high-end, sub simbolul Liliacului. Acesta din urma nefiind doar “mascota”
Transilvaniei, ci si protectorul activ al podgoriei, citez: “Liliacul” nu împrumută doar numele acestui vin, ci este și un
partener activ în combaterea dăunătorilor care pot să apară în podgorie. Prin
crearea climatului corespunzator liliecilor, este reglată aici, pe cale
naturală, populația insectelor, asigurându-se în același timp perenitatea
speciilor” Intotdeauna
apreciez cand o crama stie sa se foloseasca de speciile de animale din jur in
benficiul podgoriei, in loc sa le distruga habitatul natural.
Cand am vazut lista (lunga) de vinuri
pe care urma sa le degustam, deja imi alesesem un potential favorit, fiind o mare fana Pinot Noir. Degustarea a fost o adevarata provocare, fiind vorba in
total de 9 vinuri: Sparkling, Feteasca Alba, Sauvignon
Blanc, Chardonnay, Rosé Pinot Noir, Feteasca
Neagra, Pinot Noir Private Selection,
Ice Wine, Nectar of Transylvania.
Dupa cum vedeti am avut parte nu de
una, ci doua variante de Pinot Noir, ambele fiind foarte impresionante. In acea
seara insa, am avut chef de ceva simplu, ceva aromat dar usor de savurat si de
apreciat.Vinul care a reusit de la inceput sa ma impresioneze a fost o Feteasca Alba , un vin de culoare
usor argintie as spune si limpede, alaturi de Camembert Delaco + struguri albi.
Poate a fost lumina de vina, dar odata turnata in pahar, vinul capata multiple
reflexii de auriu/verzui, insa in sticla parea ceva mai palid. In fine, nu
conteaza. Ceea ce conteaza este ca vorbim de o Feteasca Alba produsa cu mare
drag si atentie, pe domeniile Cramei Liliac din regiunea viticola Lechința din
Transilvania. Mirosindul am simtit arome de frunze de vita de vie si fructe de
vara... pere coapte si coaja de mar. In mod amuzant, imi facuse pofta de ceva
cu citrice, insa nu stiam ce anume. Urma sa aflu mai tarziu. Feteasca alba a
celor de la Liliac este exact genul de vin de care aveam pofta intr-o seara
calduroasa, aromele sale dulci, usor acide fiind foarte relaxante. Tocmai ce
terminasem o saptamana intensa la locul de munca, iar acest vin mi-a oferit
exact ce avusesem nevoie fara sa-mi dau seama. In lipsa altori expresii mai
profesioniste, pot spune ca fost un vin usor de baut, ca o limonada
racoritoare.
Trecand mai departe, branza, sau de
fapt, preparatul din branza care mi-a placut cel mai mult a fost creatia lui Alin
Sintimbrean, folosind Telemea de capra de la Delaco. De ce? Pentru ca Alin a reusit sa ia o bucata simpla de telemea
si sa o transforme intr-o crema de branza cu note de citrice si unt, o
incantare pentru simturi. Branza de capra este
printre cele mai sanatoase produse lactate ,fiind usor de recunoscut dupa
culoarea sa extrem de alba. Are un continut scazut in grasimi, si spre
deosebire de orice alt tip de branza, telemeaua de capra produce o reactie
alcalina in loc de una acida. Este de asemenea ideala pentru persoanele aflate
la dieta.
Desi a fost servita alaturi de un Sauvignon Blanc, mie mi-ar fi
placut mai mult alaturi de Feteasca Alba. Cel din urma servita alaturi de niste
bruschete cu o crema fina din Telemea de capra Delaco+alte ingrediente (Apropos
Alin, ar trebui sa brevetezi reteta, a fost bestiala!) imi suna a combinatie de
vis. Stiu ca Feteasca Alba ne-a fost serivta alaturi de branza Camambert si
struguri albi, o combinatie mult prea tipica, una pe care am mai avut-o la si
la alte degustari si chiar daca a fost acceptabila pe moment, creatia din
Telemea de capra a lui Alin a meritat toti banii, pur si simplu mi-a placut
enorm. Mi-a reamintit ca pana si un ingredient aparent banal poate fi
transformat in ceva nou si delicios.
O fi sau n-o fi o asociere tipica,
dar eu aleg Feteasca alba, alaturi de Telemea de capra de la Delaco.
Trei cuvinte de final:
Senzatia creata de vinul preferat: relaxant
Senzatia sugerata de branza preferata:
revigorant
Combinatia branza+vin: exorbitant
0 comentarii