Iata ca a sosit timpul pentru
degustarea din luna Aprilie, alaturi de membrii ASBO si nu numai. Drept
locatie, de aceasta data am revenit la CRAFT,
sincera sa fiu, una din restaurantele mele preferate. Ambianta locului, vesela
de masa absolut superba, personalul foarte amabil si cafeaua delicioasa sunt doar
cateva din punctele lor forte. Recomand CRAFT cu incredere.
Revenind la degustare: fiind
primavara, ce mod mai potrivit de a sarbatori natura decat degustand vinuri
100% naturale de la Domeniul Bogdan,
prezentate de Marius Rusu (Area
Sales Manager - D.B.).
Despre Domeniul Bogdan, ca si
producator de vinuri eco, trebuie retinut doar un singur cuvant: biodinamica - de ce ? Pentru ca asta
este cheia succesului lor pe piata vinurilor din Romania, si totodata este
filozofia din spatele fiecarui bob de strugure cultivate de ei in Dobrogea. Cei
de la Domeniul Bogdan lucreaza dupa principiile agriculturii biodinamice, asta
inseamna ca prin hranirea solului numai cu substante naturale, fara pesticide
si chimicale toxice, si prin stimularea activitatii vitale in sol, ei reusesc
sa obtina culturi sanatoase si echilibrate.
Vinurile degustate au fost urmatoarele: Riesling italian 2016 sec, Sauvignon Blanc 2016 demisec,
Rose Feteasca Neagra + Syrah 2017 demisec, Cabernet Sauvignon + Syrah 2016 demisec
si Feteasca Neagra 2016 sec.
Toate cele cinci vinuri sunt
excelente, si pot spune ca intr-adevar, sunt cele mai “curate” vinuri pe care
le-am degustat vreodata. Tananii domoli, aciditatea moderata si aromele intense
sunt doar cateva din principalele lor caracteristici. Mai presus de orice insa,
m-au impresionat culorile vibrante ale vinurilor, si aici nu ma refer doar la
etichetele de pe sticle. Admirand nuantele de auriu, roz sau rubiniu in pahare
chiar simteam ca degust chintesenta naturii.
De aceasta data, vinul care m-a
impresionat cel mai mult a fost Sauvignon Blanc. De obicei nu prea tind catre vinuri albe, dar acesta a
avut acel ceva care mi-a mers direct la suflet. Arome subtile de citrice si o
nota usuoara de pepene galben sunt aromele pe care le-am identificat in vinul
putin racorit, exact cum imi place. Aciditate moderata, placuta as putea spune,
fix cat sa simti ca bei un pahar de vin bun. A fost exact ceea ce aveam nevoie
pentru a incheia o seara de primavara calduroasa.
Apropos, sa va zic o chestia faina
legata de agricultura biodinamica: Cei de la Domeniul Bogdan aplica “Arta alegerii momentului potrivit” -
ce insemamna asta? Ei culeg strugurii in functie de fazele Lunii. Ce legatura
are una cu alta? In acelasi mod prin care Luna influenteaza apele din mari si
oceanele prin maree, aceasta influenteaza si seva din plante, iar acest lucru
automat contribuie si la aromele prezente in strugure, care pot iesi mai dulci
sau mai amare.
Dupa felul in care a descris Marius
podgoria, mi-l imaginez ca pe un ecosistem echilibrat, bine pus la punct, care
invoca toate elementele naturii, precum insecte,
plante si animale pentru a combate necesitatea de chimicale si pesticide si
pentru a produce un vin 100% curat.
Asa ca daca doriti sa gustati o
varietete de vinuri produse din struguri certificati ecologici de catre Austria
Bio Garantie si produse pe 154 de hectare de vita-de-vie in Dobrogea pe
podgoriile Murfatlar D.O.C, Domeniul Bogdan este alegerea potrivita.
0 comentarii