Degustare cu vinuri atipice de la Domeniul Bogdan

By Kinga Dinnyes - mai 02, 2018

Iata ca a sosit timpul pentru degustarea din luna Aprilie, alaturi de membrii ASBO si nu numai. Drept locatie, de aceasta data am revenit la CRAFT, sincera sa fiu, una din restaurantele mele preferate. Ambianta locului, vesela de masa absolut superba, personalul foarte amabil si cafeaua delicioasa sunt doar cateva din punctele lor forte. Recomand CRAFT cu incredere.

Revenind la degustare: fiind primavara, ce mod mai potrivit de a sarbatori natura decat degustand vinuri 100% naturale de la Domeniul Bogdan, prezentate de Marius Rusu (Area Sales Manager - D.B.).

Despre Domeniul Bogdan, ca si producator de vinuri eco, trebuie retinut doar un singur cuvant: biodinamica - de ce ? Pentru ca asta este cheia succesului lor pe piata vinurilor din Romania, si totodata este filozofia din spatele fiecarui bob de strugure cultivate de ei in Dobrogea. Cei de la Domeniul Bogdan lucreaza dupa principiile agriculturii biodinamice, asta inseamna ca prin hranirea solului numai cu substante naturale, fara pesticide si chimicale toxice, si prin stimularea activitatii vitale in sol, ei reusesc sa obtina culturi sanatoase si echilibrate.

Vinurile degustate au fost urmatoarele: Riesling italian 2016 sec, Sauvignon Blanc 2016 demisec, Rose Feteasca Neagra + Syrah 2017 demisec, Cabernet Sauvignon + Syrah 2016 demisec si Feteasca Neagra 2016 sec.


Toate cele cinci vinuri sunt excelente, si pot spune ca intr-adevar, sunt cele mai “curate” vinuri pe care le-am degustat vreodata. Tananii domoli, aciditatea moderata si aromele intense sunt doar cateva din principalele lor caracteristici. Mai presus de orice insa, m-au impresionat culorile vibrante ale vinurilor, si aici nu ma refer doar la etichetele de pe sticle. Admirand nuantele de auriu, roz sau rubiniu in pahare chiar simteam ca degust chintesenta naturii.


De aceasta data, vinul care m-a impresionat cel mai mult a fost Sauvignon Blanc. De obicei nu prea tind catre vinuri albe, dar acesta a avut acel ceva care mi-a mers direct la suflet. Arome subtile de citrice si o nota usuoara de pepene galben sunt aromele pe care le-am identificat in vinul putin racorit, exact cum imi place. Aciditate moderata, placuta as putea spune, fix cat sa simti ca bei un pahar de vin bun. A fost exact ceea ce aveam nevoie pentru a incheia o seara de primavara calduroasa.


Apropos, sa va zic o chestia faina legata de agricultura biodinamica: Cei de la Domeniul Bogdan aplica “Arta alegerii momentului potrivit” - ce insemamna asta? Ei culeg strugurii in functie de fazele Lunii. Ce legatura are una cu alta? In acelasi mod prin care Luna influenteaza apele din mari si oceanele prin maree, aceasta influenteaza si seva din plante, iar acest lucru automat contribuie si la aromele prezente in strugure, care pot iesi mai dulci sau mai amare.

Dupa felul in care a descris Marius podgoria, mi-l imaginez ca pe un ecosistem echilibrat, bine pus la punct, care invoca toate elementele naturii,  precum insecte, plante si animale pentru a combate necesitatea de chimicale si pesticide si pentru a produce un vin 100% curat.

Asa ca daca doriti sa gustati o varietete de vinuri produse din struguri certificati ecologici de catre Austria Bio Garantie si produse pe 154 de hectare de vita-de-vie in Dobrogea pe podgoriile Murfatlar D.O.C, Domeniul Bogdan este alegerea potrivita. 

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarii