Crama Rotenberg - NOTORIUS Merlot - un vin cu caracter

By Kinga Dinnyes - aprilie 07, 2018

Pentru editia cu numarul 21 al evenimentului Branzeturi cum se…cuVin ne-am delectat papilele gustative la Restaurant Marmara din Craiova si a fost organizata de Asociatia Bloggerilor si de Olteni DictionarCulinar.ro


Aceasta degustara a venit la fix, inainte de sarbatorile Pascale, astfel cei de la Crama Roteberg ne-au dat cateva idei bune de vinuri pentru masa de Paste. Crama Rotenberg a luat nastere sub ideea unui “nou inceput” pentru proprietarul sau, Mihail Rotenberg,  in centrul comunei Ceptura de Jos, numita Crama Veche. La baza calitatii execeptionale ale vinurilor sta faptul ca o mare parte din vita are peste 50 de ani, si se limiteaza productia la aproximativ 6 tone de struguri pe hectar.


 

Din cele 6 vinuri prezentate de Crama Rotenberg la degustare doar unul mi-a atras atentia, in mod deosebit. Vinul castigator penru mine in acea seara a fost NOTORIUS Merlot 2014, cultivata pe plaiurile Jugaurs din comuna Ceptura. Dupa cum vedeti si in fotografii, este un vin rosu sec, taninos si deosebit de puternic. Culoarea sa rubinie imi soptea deja ca acesta este vinul care merita servit la o masa festiva. Fiind vorba despre un Merlot, acest vin poate fi caracterizat prin aciditate puternica, note lemnoase si un buchet de arome foarte familiar, de ciocolata, cafea, vanilie si cirese negre, arome care imi amintesc cu drag de Cabarnet Sauvignon. Nu sunt mare fan al vinurilor tari, corpolente sau mult prea acide, insa acest Merlot mi s-a parut a fi cel mai echilibrat soi dintre toate cele 4 vinuri rosii prezentate la degustare.


A fost chiar o premiera pentru mine, acesta fiind primul Merlot care chiar m-a uns pe suflet. Atat aromele din vin cat si design-ul etichetei de pe sticla ma duceau cu gandul la un vin cu suflet batran. Poate pentru ca cei de la Rotenberg urmaresc sa readuca pe piata romaneasca vinurile din “lumea veche”, asa cum se faceau pe vremuri, fara “inoxuri” si filtre.

De la somelierul Florentin Picu, am invatat ca la aceasta crama se mai numeste si Crama Gravitationala, deoarece vinul se produce printr-o metoda traditionala, numita vinificatia gravitationala: o procedura prin care vinul curge din vasele de fermentare in butoaie sub influenta propriei greutati.

Ca si partener al acestui Merlot deosebit, am avut bine-cunoscutul Cascaval Sofia - Delaco si covrigei sarati. Cascavalul Sofia de la Delaco imi este foarte familiar prin textura sa ferma si aroma fina de lapte, usor sarata.

Gustul sau domol a mers perfect alaturi de aromele complexe din NOTORIUS Merlot. Nici prea tare, nici prea slab, exact cat trebuie. Cred cu tarie ca acest cascaval si-ar merita locul pe un platou charcuterie in stil frantuzesc si cu Notorius Merlot am avea combinatia perfecta penru seara relaxanta.


Trei cuvinte de final:

NOTORIUS Merlot 2014 - Nobil
Cascaval Sofia Delaco - Domol
Impreuna au fost o combinatie: relaxanta

Le multumesc celor de la Crama Rotenberg pentru vinurile premium oferite pentru degustare, celor de la Delaco pentru branzeturile mereu excelente si Restaurantului Marmara pentru locatie si mancarea mereu peste nivelul asteptarilor.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarii