Pentru editia cu numarul 21 al
evenimentului Branzeturi cum se…cuVin
ne-am delectat papilele gustative la Restaurant Marmara din Craiova si a fost organizata de Asociatia Bloggerilor si de Olteni DictionarCulinar.ro
Aceasta degustara a venit la fix,
inainte de sarbatorile Pascale, astfel cei de la Crama Roteberg ne-au dat cateva idei bune de vinuri pentru masa de
Paste. Crama Rotenberg a luat nastere sub ideea unui “nou inceput” pentru
proprietarul sau, Mihail Rotenberg, in
centrul comunei Ceptura de Jos, numita Crama Veche. La baza calitatii
execeptionale ale vinurilor sta faptul ca o mare parte din vita are peste 50 de
ani, si se limiteaza productia la aproximativ 6 tone de struguri pe hectar.
Din cele 6 vinuri prezentate de
Crama Rotenberg la degustare doar unul mi-a atras atentia, in mod deosebit.
Vinul castigator penru mine in acea seara a fost NOTORIUS Merlot 2014, cultivata pe plaiurile Jugaurs din comuna
Ceptura. Dupa cum vedeti si in fotografii, este un vin rosu sec, taninos si
deosebit de puternic. Culoarea sa rubinie imi soptea deja ca acesta este vinul care
merita servit la o masa festiva. Fiind vorba despre un Merlot, acest vin poate
fi caracterizat prin aciditate puternica, note lemnoase si un buchet de arome
foarte familiar, de ciocolata, cafea, vanilie si cirese negre, arome care imi
amintesc cu drag de Cabarnet Sauvignon. Nu sunt mare fan al vinurilor tari,
corpolente sau mult prea acide, insa acest Merlot mi s-a parut a fi cel mai
echilibrat soi dintre toate cele 4 vinuri rosii prezentate la degustare.
A fost chiar o premiera pentru
mine, acesta fiind primul Merlot care chiar m-a uns pe suflet. Atat aromele din
vin cat si design-ul etichetei de pe sticla ma duceau cu gandul la un vin cu
suflet batran. Poate pentru ca cei de la Rotenberg urmaresc sa readuca pe piata
romaneasca vinurile din “lumea veche”, asa cum se faceau pe vremuri, fara “inoxuri”
si filtre.
De la somelierul Florentin Picu, am
invatat ca la aceasta crama se mai numeste si Crama Gravitationala, deoarece
vinul se produce printr-o metoda traditionala, numita vinificatia gravitationala:
o procedura prin care vinul curge din vasele de fermentare in butoaie sub
influenta propriei greutati.
Ca si partener al acestui Merlot
deosebit, am avut bine-cunoscutul Cascaval Sofia - Delaco si covrigei sarati. Cascavalul Sofia de
la Delaco imi este foarte familiar prin textura sa ferma si aroma fina de
lapte, usor sarata.
Gustul
sau domol a mers perfect alaturi de aromele complexe din NOTORIUS Merlot. Nici
prea tare, nici prea slab, exact cat trebuie. Cred cu tarie ca acest cascaval
si-ar merita locul pe un platou charcuterie in stil frantuzesc si cu Notorius
Merlot am avea combinatia perfecta penru seara relaxanta.
Trei
cuvinte de final:
NOTORIUS
Merlot 2014 - Nobil
Cascaval
Sofia Delaco - Domol
Impreuna
au fost o combinatie: relaxanta
Le multumesc celor de la Crama Rotenberg pentru vinurile premium oferite pentru degustare, celor de la Delaco pentru branzeturile mereu excelente si Restaurantului Marmara pentru locatie si mancarea mereu peste nivelul asteptarilor.
0 comentarii