Branzeturi cum se cu...Vin #39 - Domeniul Aristiței

By Xaara Novack - august 18, 2021



Pe data de 12 August am avut parte de o degustare de vinuri si branzeturi absolut deosebite, marca Domeniul Aristiței si Delaco. Spun deosebite deoarece aceste vinuri (trei albe, un roze si un rosu) sunt vinuri destinate special industriei HoReCa, nu le veti gasi in hypermarket, iar branzeturile au fost cu totul delicioase, mai ales ca am avut parte si de ceva nou.

Ca si data trecuta, gazda noastra a fost personalul de la Ribs house. Branzeturi cum se cu... VIN sunt evenimente organizate de ASBO sau Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro, cu scopul de a promova vinurile Românești alaturi de branzeturi exceptionale, iar cei de la Delaco nu ne-au dezamagit niciodata. Fiindca am in spate niste saptamani crunte la locul de munca si sufar grav din lipsa de concediu (urmeaza in curand, dar mai am putin de asteptat) si oboseala, voi detalia doar combinatia mea preferata. Chardonnay alături de British Cheddar de la Delaco + gama Aperifrais, care a fost acel ceva 'nou' mentionat adineauri.


Am descoperit in 2021 faptul ca am o oarecare afinitate pentru vinurile Chardonnay. Cea de la Domeniul Aristiței nu m-a dezamagit deloc. Avea o culoare aurie superba, si un parfum intens si greu de descris.. Eu am simțit o combinatie placuta de lemn umed, cum miros copacii in natura dupa o ploaie zdravana de vara, si fructe de toamna, pere sau mere acrisoare. La degustare a fost placut, nu prea acid, insa cu volum de alcool destul de ridicat de 14% care in mod ciudat nu se resimte,cel putin nu din prima. Alături de British Cheddar a rezultat o senzatie super placuta in cerul gurii si pe gat in jos, parca as fi baut ceva foarte catifelat si revigorant. Branza Cheddar are o textura ca de cascaval usor mai moale, este din lapte de vaca si are un gust echilibrat, nici foarte intens de lapte, nici foarte sarata, Este chiar perfecta. Pe de alta parte, gama Aperifrais a fost o surpriza cu totul și cu totul deosebita, cu trei variante diferite de branzeturi foarte usoare si moi, care ar merge excelent pe niște crackers sau felii de baghete frantuzesti. Ele au fost trei sortimente diferite, care mai de care mai speciale : Aperifrais Italie, cu topping de masline, ceapa și rosii, Aperifrais Cote D'Azur cu topping de ardei, ceapă, oregao, usturoi, busuioc, roșii, pătrunjel, piper și măsline verzi, si Aperifrais Provence cu busuioc, arpagic, cuisoare si cimbru. Am crezut ca poate acele condimente vor influenta prea puternic aroma vinului, dar m-am inselat. Le-au intensificat in cel mai bun mod, si aveam impresia ca sunt la restaurant de 5 stele. A fost o explozie de arome pe limba, si va spun sincer ca aceasta combinatie de Chardonnay cu cele 2 tipuri de branza au facut sa merite toata degustarea. Cel puțin pentru mine.





(Anca Nica,Directorul de Vanzari al cramei a fost cea care ne-a prezentat istoria cramei si ne- povestit cu mare drag despre fiecare vin in parte, aduse la degustare)

Sa va spun si despre Domeniul Aristiței cateva cuvinte pe scurt. Este o crama situata in Valea Calugareasca, in satul Nicovani. Ea se intinde pe 4 hectare cultivate, cu alte 12 hectare in arenda. Crama si-a mostenit numele dupa mama proprietarei, D-na Adina Aristița Ioniță. Viziunea unei crame reusite au adus-o la viata cu ajutorul oenologului Cristian Tudor. Au decis sa puna pret inclusiv pe sticlele folosite, care sunt unele deosebit de scumpe, fiind de import franțuzesc, iar eticheta are un design special, purtand chiar amprenta si semnatura oenologului pe eticheta.
Daca ar fi sa descriu într-un cuvant vinul preferat, ar fi: TRANZIȚIE, ma gândesc la tranzitia dintre anotimpuri, din vara inspre toamna. Cuvantul pentru a descrie combinația de vin/branza: EXPLOZIE Va mulțumesc pentru atentie si abia astept urmatoarea degustare!

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarii