Joia trecuta a avut loc editia cu numarul #26 al
degustarilor marca Branzeturi cum se…cuVin. Evenimentul a
fost organizat, ca de fiecare data, de cei de la Asociatia Bloggerilor Olteni
si DictionarCulinar.ro.
Locatia de data aceasta a fost una mai traditionala, si anume
la Casa Ghincea, ascuns comod in centrul Craiovei, cu o sala de evenimente
destul de mare si frumoasa. La aceasta degustare am avut ocazia de a savura o
mica parte din bunatatile ofertie de Podgoria Huși, sub emblema Domeniile Averești.
Cultivarea vitei de vie
facut mereu parte din traditiile Moldovei, si a ajuns o meserie predata din generatie
in generatie, din tata-n fiu. Podgoria Huși este faimoasa pentru cele 650 de hectare ale sale, pe
care se nasc an de an, vinuri aromate precum de Feteasca Neagra, Busuioaca de
Bohotin, Cabarnet Sauvignon, Feteasca Regala, Chardonnay, Sauvignon Blanc,
Aligote, Merlote, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Zghihara, Tamaioasa Romaneasca
etc… Dupa cum se vede, nu este o podgorie pretentioasa. Au cate putin din
toate.
Toate aceste soiuri
incredibile ale Podgoria Huși, ce si-au radacinile pe partea sud-estica a Podisului
Central Moldovenesc, vinurile sub emblema Averesti sunt pregatite sa
impresioneze pe oricine, oricand.
Simbolul de pe etichetele
vinurilor de Averesti reprezinta uniunea dintre simbolul Recoltei, simbolul
Dealurilor si simbolul Protectiei, toate acestea reprezinta legatura stransa a
oamenilor cu natura.
Vinul ales de mine de
aceasta data este o Feteasca Neagra sec, in care am regasit toate aromele pe
care le poftesc in sezonul de Toamna/Iarna. Din pacate nu am putut degusta
vinul in sine, asa ca voi insera aici descrierea acesteia: FETEASCA NEAGRA DE
AVERESTI
Arome complexe, de prune, chiar magiun și
compot de vișine în prim plan, dar și cu nuanțe fine de fum în fundal. Gust cu
note rustice, ca al oricărui strugure roșu crescut în zone mai reci, dominat de
fructe roșii de pădure și cireșe negre. Mirosul ușor de piper alb –
caracteristic vinurilor roșii obținute în zone de altitudine.
Perechea vinului la degustare a fost branza Gouda – GoudaDelaco D'Exceptie. Este o branza moale, de origine olandeza, usor elastica. Are
un gust usor dulceag datorita procesului de “spalare a casului”. Fiindca am mai
savurat aceasta branza si cu alta ocazie, sunt convinsa ca ar fi mers foarte
bine cu Feteasca Neagra. Raman insa, la opinia mea de la o alta degustare, si
anume, ca un vin rosu cu arome precum cele din Feteasca Neagra ar merge cel mai
bine cu o branza mai..aromata, gen Grana Padano, sau Pecorino.
Imi pare rau ca degustarea aceasta s-a incheiat ceva mai devreme pentru mine de aceasta data, dar sper sa recuperez data viitoare.
Trei cu cuvinte de final:
Feteasca Neagra de Averesti – fructata
Gouda – neutra
Impreuna (ar fi) - potrivite
0 comentarii