Editia din luna Octombrie al
evenimentului Branzeturi cum se…cuVin a avut loc la restaurantul Excelsior din Craiova. Aceasta editie,
la fel ca si celelalte, a fost organizata de cei de la DictionarCulinar.ro si de Asociatia Bloggerilor Olteni.
Crama lunii Octombrie a fost Casa de Vinuri Cotnari. Va suna
cunoscut? Daca da, este deoarece avand o istorie de peste 2000 de ani si vreo
1750 de hectare, este printre cele mai renumite podgorii din Europa, facand
parte din regiunea viticola a Podisului Moldovei.
Cei de la Cotnari au venit bine
pregatiti la degustare, si ne-au oferit 5 dintre cele mai cunoscute sortimente
de vinuri din Romania: Francusa de
Contari, Grasa de Cotnari, Tamaioasa Romaneasca, Busuioaca de Bohotin si Feteasca
Neagra.
Desigur, n-ar fi o degustare completa
fara delicioasele branzeturi de la Delaco.
Am avut parte de surprize si de la ei, prin degustarea noului lor sortiment de
branzeturi: Delaco D’Exceptie.
Pentru ca a fost o zi deosebit de
lunga si imi doresc sa o inchei pe note pozitive, voi scrie doar despre doua
dintre vinuri, respectiv doua dintre branzeturi:
Primul vin a fost o premiera pentru
multi dintre noi, un spumant (brut, alb natur) demn de o imparateasa, o
Francusa de Cotnari numita Colocviu laViena. Inteleg de ce au numit-o astfel: culoarea sa aurie si aroma blanda,
care imi aduce vag aminte de un Sauvignon Blanc, o face perfecta de savurat la o
cina romantica, la evenimente de in alta clasa si ar chiar piesa de rezistenta
la o masa regala la Palatul Schönbrunn.
Partenerul ei de nadejde la aceasta
degustare a fost bine-cunoscutul Camambert de la Ile France. Recunosc, am
simtit lipsa a ceva sarat si crocrant care sa echilibreze aroma pamantie de
ciuperci a branzei, si textura ei cremoasa.
Impreuna a fost o combinatie putin
spus neobisnuita. Ceva ceva parca nu s-a potrivit tocmai cum trebuia. Un Brie
de la Ile de France mergea mult mai bine.
Sa trecem la vinul castigator
(pentru mine, personal), din gama DomeniiCotnari - Feteasca Neagra. V-am mai scris intr-un alt articol in care am
mai scris despre o feteasca neagra demna de un gourmand, ca am o slabiciune
pentru vinurile rosii.
Feteasca Neagra din gama Domenii Cotnari a fost o
adevarata experienta pentru simturi. Am recunoscut imediat aromele predominante
de prune si fructe negre, arome care iti distrag atentia in placut de la faptul
ca bei un vin sec. Feteasca Neagra de Cotnari are insa un buchet de arome mult
mai complexa, in care se regasesc note de ciocolata, frunza de tutun, piper
verde, ienibahar si scortisoara. Pe scurt, este un vin perfect de savurat
toamna, mai ales daca vi se face dor de prunele bine coapte, carora usor-usor,
le trece sezonul. Este un vin cu personalitate, savurati-l ca atare. O recomand
alaturi de preparate din carne rosie, atat servita in pahar, cat si ca
ingredient in preparatul cu pricina.
Partenerul acestui vin tomnatic a
fost branza Gouda din gama Delaco D’Exceptie. O noutate la
degustarile noastre, si sper sa nu fie pentru ultima data cand o vom putea
savura. Este o branza foarte populara in intreaga lume, originara din Olanda.
Gustul ei usor dulceag si extura fina se datoreaza unui proces numit “spalarea
casului”. A mers foarte bine impreuna cu nuci. Va dati seama ca arome de nuci
impreuna cu o branza catifelata au mers de minune cu un al carui profil practic
striga TOAMNA cu litere mari. Acestea au fost cele mai bune combinatii
de la aceasta degustare, dupa umila mea parere.
Le multumesc celor de la
CasaDeVinuriCotnari pentru onoarea de a degusta vinurile noastre autohtone,
celor de la Delaco pentru branzeturile mereu exceptionale, si nu in ultimul rand, celor de la Restaurantul
Excelsior pentru locatie si mancarea foarte buna!
0 comentarii