· Tipul vinului: Rosu, Sec
· Culoare: Rubiniu intens
· Servit alaturi de: Grana Padano de la Delaco si seminte de pin
· Temperatura de servire: 16℃
· Aciditate: Moderata
· Gust: Matasos
· Origine: “cele mai bune loturi de pământ” de pe Dealurile din Drăgăşani J
Desi nu am putut prinde de la
inceput editia #16 al Branzeturi cum se...cuVin, organizata de bloggerii ASBO la Craft si sponsorizata de Crama
Avincis, DictionarCulinar.ro si Delaco - Fan Branza, am prins totusi
ultima suta de metri din eveniment. Astfel am avut ocazia de a gusta (folosind
cel mai imens pahar de vin pe care l-am vazut vreodata) un Pinot Noir cu arome deosebite,
servit alaturi de Grana Padano de
la Delaco si seminte de pin.
Din pacate am pierdut o mare parte
din eveniment, astfel ca nu i-am putut asculta pe reprezentantii Avincis sau pe
Alin Sintimbrean povestind despre vinurile si branzeturile servite. DAR nu regret nimic, fiindca acel Pinot Noir mi-a
ramas in minte ca o amintire placuta, astfel am simtit nevoia sa scriu despre
el.
Pot confirma acum, cu sufletul
impacat, faptul ca voi prefera mereu vinurile rosii la degustari, si nu numai. Pana
in acest moment, la trei din patru degustari, rosul a castigat pentru mine. Si de
aceasta data, Pinot Noir m-a cucerit imediat, dupa prima secunda de cum l-am
mirosit. Desi nu am avut oportunitatea de a gusta si celelalte sortimente
servite de Crama Avincis, pot spune
totusi ca mi-au creat o impresie extrem de buna despre calitatea vinurilor pe
care le produc. Mai ales ca Pinot Noir este un soi introdus recent in gama lor
de vinuri, insa pot afirma ca este un success, fara dar si poate.
Aromele de cirese dulci si notele
subtile de capsuni te vor cuceri, asa cum au cucerit, probabil, 99,9% dintre
participantii la degustare. Aciditatea lui moderata si gustul matasos care iti
ramane in gura o fac sa fie optiunea “go-to” pentru toate ocaziile.
Este un vin elegant, dar nu neaparat in sensul de “merge
doar baut alaturi de un preparat foarte scump la un restaurant cu stele
Michelin”. NU.
Este un vin elegant in sensul acesta (urmeaza un scurt exercitiu de
imaginatie):
(ilustratie realizata de Xaara Novack - o bloggerita multi-talentata J )
Este seara tarziu, ai ajuns
acasa dupa o zi obositoare la munca. Esti epuizat atat fizic, cat si psihic.
Iti arunci cravata sau tocurile undeva la nimereala prin living, te schimbi in
cel mai comfortabil tricou si pantaloni de casa pe care-i ai, desfaci o sticla
de Pinot Noir de la Avincis, tremuri
anticipat… Iti torni un pahar si aprinzi o lumanare parfumata cu note lemnoase.
Este seara tarziu, ceasul a trecut de miezul noptii, esti cuibarit in cel mai
comod fotoliu din casa. Te simti relaxat, in siguranta… la prima
inghititura de vin simti cum ti se topesc toate grijile zilei, nodurile din
umerii tai se mai relaxeaza un pic, si tu desi esti in cea mai domestica
situatie posibila, te simti ca un milion
de dolari. Parca in loc de pijamale porti Hugo Boss si Rolex, sau Coco Chanel
si perle autentice! Nu mai esti in papuci, porti pantofi de piele sau tocuri Louboutin.
Nu mai esti incordat, sau cu umerii lasati, ai postura de lider! Esti cel urmat, in
loc sa urmezi pe altul. Esti in frunte. Incepi
sa-ti vezi viitorul cu alti ochi.
Ma intelegeti? Genul acela de elegant. Pinot Noir de la
Avincis este un vin premium la care se simte ca dai banii pe calitate si
standarde inalte. Imaginea descrisa mai sus este foarte aproape de cum m-a
facut acest vin sa ma simt, odata ce am ajuns sa-l gust. Venisem de la munca,
eram obosita si o mie de noduri in umeri. Gustand vinul, daca era omeneste
posibil, ma renasteam precum fluterele din cochilie.
(ilustratie realizata de Xaara Novack)
Este un vin cu puteri deosebite, savurati-l incet si cu masura.
O recomand alaturi de preparate cu
arome pamantii, precum a fost si Grana Padano:
- · Un risotto cu ciuperci
- · Bruschetta cu branza Brie si ciuperci sotè
- · Friptura de vitel in sos de ciuperci
- Pinot Noir: intens
- Grana Padano & seminte de pin: pamantiu
- Impreuna sunt o combinatie: sofisticata
0 comentarii