Premium Chardonnay de la Budureasca Wines

By Xaara Novack - aprilie 18, 2022


O ultima degustare inainte de sarbatorile pascale a venit din partea Cramei Budureasca si Delaco. Despre Budureasca Wines am mai scris acum 5 ani, atunci cand m-au cucerit cu al lor Fumé, insa de data aceasta am ales altceva.

Acest eveniment marca Branzeturi cum se cu... Vin a fost organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni, impreuna cu DictionarCulinar.ro. Gazdele noastre au fost cei de la Trattoria Il Calcio Craiova, un restaurant de o frumusete arhitecturala deosebita. Este o locatie cu specific italian, cladirea in sine rivalizand usor cu cea a familiei Romanescu, prin eleganta sa. Atat servirea cat si calitatea preparatelor a fost de nota zece, iar portiile au fost mai mult decat generoase. Va recomand personal sa încercati Pavlova lor, este de vis!


 Despre crama va voi repeta ideile principale doar: Viile Budureasca Wines se afla in podgoriile de la Dealu Mare, o zona unde vinul de calitate ia nastere prin istorie si traditii. Viile se intind pe o suprafata de 275 de hectare in total, din care 25 de hectare sunt vitele vechi. Ele fiind cultivate la o altitudine intre 175 si 400 de m au conditii excelente pentru cultivarea de struguri negri in special. 

(Cristina Bolovan)                                      (Narcis Neagoe)


Sa trecem acum la vinuri si branzeturi. Cele patru perechi de vin+branza de la aceasta degustare au fost prezentate de catre Cristina Bolovan, reprezentant Budureasca si Narcis Neagoe. Cele patru perechi au fost:
Premium Chardonnay + Havarti Castello, Premium Fume + Emmentaler Delaco, Premium Busuioaca de Bohotin + Cascavalul Sofia si Premium Shiraz + Gorgonzola Delaco D'Exceptie. 

                                                               (Premium Chardonnay)


(Premium Chardonnay + Havarti)

Dintre toate acestea, m-a cucerit (fara nici o surpriza) Premium Chardonnay si Havarti Castello. Am devenit mare fana Chardonnay in ultima vreme, asta pentru ca nu sunt vinuri complicate. Sunt usuoare, se simte placut in gura de la prima pana la ultima inghititura, sunt revigorante si efectiv te indeamna la relaxare. Premium Chardonnay, un vin alb sec de la Budureasca este exact un astfel de vin,de o culoare galben-pai si cu accente de cuisoare si stejar iti poți da seama de prima data cand il mirosi in pahar ca va avea un gust placut si cremos, aproape piercos. Este usor parfumat, miroase precum iarba proaspat udata dupa ploaie, proaspat si dulce. Acest vin a fost fermentat timp de cinci luni in stejar franțuzesc pentru un gust matasos placut.  Ce inseamna sec atunci cand vorbim despre vinuri? Daca vorbim de mancare, opusul pentru dulce este acru, sărat sau acrisor. La vinuri avem dulce sau sec. Acestea sunt determinate de procesul de fermentare. Atunci cand drojdia este lasata sa transforme zaharurile din struguri în alcool atunci vom obtine un vin mai putin dulce, adica un vin mai sec. Daca fermentatia este oprita inainte ca drojdia sa consume toate zaharurile din struguri vom avea un vin mai dulce. In general, Chardonnay este un vin alb classic. Dulcele sau depinde de procesul de vinificare si fermentare. Cu toate astea putem detecta in vin si o usoars dulceata. Gustul e adesea subiectiv. Fiecare persoana are o paleta diferita. Sunt si alti factori, precum tanini, aciditatea sau volumul de alcool care pot influenta gustul. Pentru mine personal este vinul perfect pentru zile linistite. Acest Chardonnay deosebit, fiind fermentata in stejar prezinta note calde de vanilie si arome de fructe tropicale, precum mango sau papaya. Chiar daca este un vin alb sec, notele fructate ii dau prospetime si savoare. 

Merge superb langa carne alba si preparate din peste gras si savuros precum somonul. Merge de asemenea excelent cu branzeturi semi-tari sau semi-moi.


Despre Havarti Castello, perechea lui Chardonnay, va pot spune
ca este o branza cu caracter, odata gustata nu va fi niciodata uitata. Este o branza daneza aromata, cremoasa din lapte de vaca. Numele sau provine de la regiunea Havarthigaard, din anul 1852,unde Nielsen Hanne avea o fabrica de branzeturi. Este o branza maturata timp de minim 2-3 luni, folosita adesea feliata, afumata sau topita. Culoarea este galbena, usor lucioasa, la interior este "coapta". Este usor picanta la gust, imi aducea aminte de Parmigiano. Are aroma laptoasa de unt. La temperatura camerei insa, branza se inmoaie rapid. Metoda de prodctie se face prin felul in care casul este separat in zer, asezat in matrite si apoi topit. Are un gust delicat, acrisor si aromat. Este o branza controversata, ce a facut parte dintr-un proces international. In 2019 Uniunea Europeana a acordat Danemarcei drepturi de exclusive ale Indicatiei geografrice protejate. Acum poate si fi produsa numai din lapte danez si de firme de lactate aprobate, pentru a putea fi comercializat in U.E.

Perechea Premium Chardonnay + Havarti, dupa mine au fost combinatia perfecta intre prospetimea unui vin lejer si gustul intepator al unei branze cu caracter puternic.

Trei cuvinte de final:

Premium Chardonnay - Relaxare

Havarti Castello - Caracter

Premium Chardonnay + Havarti - Armonios

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarii