O degustare memorabila, acasa la Nicolae Romanescu

By Xaara Novack - martie 31, 2022

 


Am revenit in sfarsit pe scena degustarilor de vinuri, organizate de Asociatia Blogarilor Olteni, dupa o pauza mult prea lunga si nedorita. Totsi, am revenit exact la timp, pentru a putea participa la cea mai speciala degustare de pana acum, una care uneste nu mai putin de doua mari ocazii de sarbatoare: Ziua Basarabiei si 10 ani de Craiova Blog Meet, toate acestea alaturi de Crama Radacini Wines.

(Dana Ilie,ghid d turism si membru ASBO)

Aceasta degustare a iesit putin din tiparele celor de pana acum, in sensul ca nu am trecut direct la prezentarea vinurilor, mancare, povesti etc… Nu. Ziua Basarabiei si cei 10 Ani de Craiova Blog Meet aveau sa fie sarbatorite printr-un tur ghidat la Casa Romanescu, cel mai celebru si indragit primar al orasului Craiova. Colega noastra, Dana Ilie, care este si ghid de turism, pasionata maxim de tot ce inseamna Monumente Oltenenia, ne-a oferit o privire in viata omului care avea sa puna bazele Craiovei moderne. Imi este rusine sa recunosc, ca desi am trecut de cateva ori bune langa faimoasa Casă a Universitarilor, asa cum este cunoscuta azi, nu aveam habar ca de fapt, aici a locuit Nicolae Romanescu. 

Astazi, Casa Romanescu poate fi vizitata, dispune de numeroase sali pentru evenimente, restaurant si o gradina mai mult decat spatioasa. Cladirea in sine este de o frumusete rara, ce reflecta din plin setea de cultura si de bun gust al familiei Romanescu. Nu ma mai saturam de pozat fiecate oglinda, geam, usa, cleanta, peretii, sobele care mai de care mai elegante, mobila (care din pacate s-a lasat afectata, probabil de numeroasele evenimente gazduite). Este o casa rafinata, luminoasa di desi este imensa, se simte a fi calda si primitoare, deloc sumbra. Sper ca pozele sa vorbeasca mai bine in locul meu,nu pot decat sa recomand sa o vizitati macar odata.




 


CRAMA RADACINI WINES


Am mentionat mai devreme, ca este vorba totusi, de o degustare de vinuri, dar nu orice fel de vinuri. De Ziua Basarabiei, prietenii nostrii de peste Prut ne-au incantat simțurile cu vinuri si spumante direct din Replica Moldova de la Crama Radacini Wines. Vedetele serii au fost doua spumante excelente, un vin alb sec si doua vinuri rosii.

Spumant Brut Blanc de Cabarnet

Ampre Viorica - Riesling - Chardonnay - alb sec

Fiori Feteasca Neagra - Syrah

Rara Neagra - Saperavi

Spumant Rose dulce - Vero di Moscato

 





Radacini Wines are o vechime de 11 ani pe piata vinurilor Moldovenesti, insa au pierdut deloc timpul si au devenit rapid printre cei mai buni producatori din Republica Moldova, castigand numeroase premii cum este cel pentru cea mai buna vinarie din Republica Moldova - 2020.

Crama este este dotata cu cel mai performant echipament din Moldova si are o capacitate de îmbuteliere de aproximativ 6000 de sticle /ora. Aceste informatii cat si multe altele le-am aflat de la Crina Scortanu director national Radacini Wines. Vinurile ajung la publicul din Romania prin importatorul Wit România. Radacini Wines este prezent in toate cele trei regiuni viticole din Moldova destinate productiei de vinuri cu Indicatie Geografica Protejata: Codru, destinata culturii de vinuri albe, Stefan Voda, destinata culturii de soiuri precum Chardonnay, Pinot Grigio, Cabarnet Sauvignon, Feteasca neagra, Feteasca regala, si Feteasca alba si Valul lui Traian, destinata culturii de vinuri rosii.

(Crina Scortanu, director national Radacini Wines)

Viile cramei se intind pe o suprafata de 800 de hectare proprii, si alte 3000 de hectare in arenda in toate cele 3 regiuni.

Desi trebuie sa aplaud Radacini Wines pentru excelentele spumante care ne-au fost oferite, eu am ramas mult mai impresionata de cupajul Ampre Viorica - Riesling - Chardonnay, dupa cum ati ghicit, un vin alb sec. Cu aceasta ocazie am invatat despre existenta soiului de strugure Viorica, cultivata in regiunea viticola Codru, alaturi de soiuri precum Sauvignon blanc sau Muscat Ottonel. Din secunda in care am mirosit vinul din pahar, de o culoare galben-pai, am stiut ca imi va placea enorm. Vinul dezvolta arome de citrice si mere galbene, chiar si caise coapte, si te incanta cu parfum de flori albe si trandafiri. Este usor de savurat, usor dulce si revigorant, un vin linistit pentru zile calde, savurate in tihna. 





Fiind compusa 80% din soiul Viorica, nu este de mirare ca este atat de parfumat si proaspat. Soiul Viorica este catalogat drept un soi aromat. Acesta si-a mostenit caracteristicile bine cunoscute de la un soi de strugure rosu italian, la fel de parfumat pe nume Aleatico. Avand un nivel crescut de zahar si de acizi titrabili, acest soi a devenit perfect pentru crearea unor spumante si vinuri seci, linistite. Prin aromele sale de mere galbene, busuioc si caise si parfumul de iasomie, pot spune cu mana pe inima ca un pahar de Ampre Viorica a fost cea mai buna cale de a intampina primavara anului 2022. A mers divin cu platourile pregătite de restaurantul Casei Romanescu. Felicitari Radacini Wines, pentru cei 11 ani de succes si sper din tot sufletul sa aveti parte de multe altele, felicitari personalului Casei Romanescu pentru serviciile impecabile oferite, pentru mancarea divina si pentru prefesionalismul de care au dat dovada.

Din pacate, nu am putut ramane la petrecerea pentru cei 10 Ani de Blog Meet, dar abia urmatoarea degustare. Felicitări ASBO! LA MULȚI ANI!

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarii