Crama Histria si Casa Zamfirescu sau cum sa inchei o zi de lucru in mod placut

By Kinga Dinnyes - august 05, 2019





Am petrecut dupa-amiaza de 1 August la degustarea cu numarul 31, organizata pe terasa celor de la Casa Zamfirescu, si am savurat pentru a doua oara vinurile minunate de la Crama Histria, alaturi de nemaipomenitele branzaturi de la Delaco – Fan Branza.
Conform traditiei, si aceasta degustare a fost sponsorizata de cei de la DictionarCulinar.ro, si a fost un eveniment marca Branzeturi cum se…cuVin.
Terasa Casei Zamfirescu (fostul restaurant turcesc, Marmara) a fost locatia ideala pentru degustare, vinurile produse pe colinele Dobrogei au mers perfect cu mancarea specific romaneasca a restaurantului.

Despre Paul Fulea si Crama Histria v-am mai povestit intr-un articol mai vechi, doar ca de aceasta data mi-am ales drept castigator un alt roze celebru. Vinurile si branzeturile prezente la degustare au fost:

1. Nikolaos Alb - Sauvignon Blanc + Mozzarella Delaco,
2. Ammos Alb - Riesling & Sauvignon Blanc + Brie Ile de France,
3. Nikolaos Rose - Merlot Rose + Delaco Branza pentru gratar,
4. Ammos Rose - Cabernet Sauvignon & Merlot Rose + Havarti Castello,
5. Ammos Rosu - Cabernet Sauvignon & Merlot + Grana Padano Delaco D'Exceptie.



Anul acesta castigatorul pentru mine a fost combinatia dintre Ammos Rose si branza Havarti. Ammos Rose s-a schimbat putin fata de predecesorul sau de acum doi ani. Acum este realizat din foarte reusita combinatie dintre Cabarnet Sauvignon si Merlot, si inteleg de ce. Aromele sale fructate s-au intensificat, multumita prezentei de Cabarnet sauvignon, iar culoarea lui de de un roz-portocaliu intens, ca un apus de soare superb, cu siguranta este amprenta Merlot. A devenit putin mai acid, dar nu este neaparat ceva deranjant. Acum cativa ani, l-am savurat alaturi de Cascavalul Sofia de la Delaco, moale si cremos, cu gust domol, insa Havarti i-a facut fata mult mai bine. Fiind servita rece, Ammos Rose a mers excelent in contrast cu caldura de afara.



Perechea Ammos Rose la degustare a fost branza Havarti. 

Havarti Castello face parte din gama de branzeturi de import a celor de la Delaco-Fan branza, alaturi de alte branduri de top, precum Joya, Milkana sau Ile de France. Havarti a fost o mica premiera pentru mine, insa una foarte placuta. Praducatorul de branzeturi daneze a reusit sa recreeze intocmai textura si aromele specifice Havarti. Fiind din lapte de vaca, maturata timp de 12 luni, aceasta branza respecta intocmai reteta daneza originala din 1952. CASTELLO® AGED HAVARTI a fost castigator al medaliei de argint la Global Cheese Awards in 2015.

Folosind aceasta pereche deosebita de vin-branza, am atentat si eu la un platou de branzeturi sau charcuterie self-made. A iesit ceva extraordinar (dupa umila mea parere)!



La aceasta degustare am invatat ca si un rose aparant inocent poate fi un mic dracusor inselator, in sensul ca poate fi mult mai “tare” decat pare la prima impresie. Vorbesc despre un alt element al acestei degustari, din gama noua a Cramei Histria si rivalul Ammos, Nikolaos Rose. Acesta este un vin care, prin cuvintele lui Paul, te fura. Te fura prin tarie, cat si prin culoare, fiind foarte asemenator cu  Mirachi Feteasca Neagra rose. Este ceea ce proprietarul cramei numeste un rose gastronomic, avand 14, 5% alc., desi nus e simte. As putea numi inclusive Ammos rose un asemenea vin inselator, acesta avand 13,98% alc. , in mod suprinzator.

Presimt ca vom petrece multe seri relaxante savurand acest vin alaturi de branzeturile Delaco, nu-mi pot imagina un mod mai placut de a incheia o saptamana lunga de lucru.



Trei cuvinte de final:

Ammos Rose – Viclean
Havarti Castello – Echilibrat
Cele doua impreuna – Neobisnuit

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarii