Un strop de Moldova

By Kinga Dinnyes - octombrie 29, 2018


Joia trecuta a avut loc editia cu numarul #26 al degustarilor marca Branzeturi cum se…cuVin. Evenimentul a fost organizat, ca de fiecare data, de cei de la Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro.



Locatia de data aceasta a fost una mai traditionala, si anume la Casa Ghincea, ascuns comod in centrul Craiovei, cu o sala de evenimente destul de mare si frumoasa. La aceasta degustare am avut ocazia de a savura o mica parte din bunatatile ofertie de Podgoria Huși, sub emblema Domeniile Averești.

Cultivarea vitei de vie facut mereu parte din traditiile Moldovei, si a ajuns o meserie predata din generatie in generatie, din tata-n fiu. Podgoria Huși este faimoasa pentru cele 650 de hectare ale sale, pe care se nasc an de an, vinuri aromate precum de Feteasca Neagra, Busuioaca de Bohotin, Cabarnet Sauvignon, Feteasca Regala, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Aligote, Merlote, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Zghihara, Tamaioasa Romaneasca etc… Dupa cum se vede, nu este o podgorie pretentioasa. Au cate putin din toate.

Toate aceste soiuri incredibile ale Podgoria Huși, ce si-au radacinile pe partea sud-estica a Podisului Central Moldovenesc, vinurile sub emblema Averesti sunt pregatite sa impresioneze pe oricine, oricand.

Simbolul de pe etichetele vinurilor de Averesti reprezinta uniunea dintre simbolul Recoltei, simbolul Dealurilor si simbolul Protectiei, toate acestea reprezinta legatura stransa a oamenilor cu natura.



Vinul ales de mine de aceasta data este o Feteasca Neagra sec, in care am regasit toate aromele pe care le poftesc in sezonul de Toamna/Iarna. Din pacate nu am putut degusta vinul in sine, asa ca voi insera aici descrierea acesteia: FETEASCA NEAGRA DE AVERESTI
Arome complexe, de prune, chiar magiun și compot de vișine în prim plan, dar și cu nuanțe fine de fum în fundal. Gust cu note rustice, ca al oricărui strugure roșu crescut în zone mai reci, dominat de fructe roșii de pădure și cireșe negre. Mirosul ușor de piper alb – caracteristic vinurilor roșii obținute în zone de altitudine.

Perechea vinului la degustare a fost branza Gouda – GoudaDelaco D'Exceptie. Este o branza moale, de origine olandeza, usor elastica. Are un gust usor dulceag datorita procesului de “spalare a casului”. Fiindca am mai savurat aceasta branza si cu alta ocazie, sunt convinsa ca ar fi mers foarte bine cu Feteasca Neagra. Raman insa, la opinia mea de la o alta degustare, si anume, ca un vin rosu cu arome precum cele din Feteasca Neagra ar merge cel mai bine cu o branza mai..aromata, gen Grana Padano, sau Pecorino.

Imi pare rau ca degustarea aceasta s-a incheiat ceva mai devreme pentru mine de aceasta data, dar sper sa recuperez data viitoare. 

Trei cu cuvinte de final:
Feteasca Neagra de Averesti – fructata
Gouda – neutra
Impreuna (ar fi) - potrivite

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarii