Branzeturi cum se cuVin #40 - Crama Corcova

By Xaara Novack - septembrie 27, 2021

(foto credit: Daniel Botea)

Pe data de 23 septembrie am avut parte de o noua degustare marca Branzeturi cum se cuVin, editia cu numarul 40. Acest eveniment deosebit ne-a fost gazduita de Oxygen Bistro, o locatie spatioasa si primitoare chiar in centrul Craiovei.

 Branzeturi cum se cu... VIN sunt evenimente organizate deASBO sau Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro, cu scopul de a promova vinurile Românești alaturi de branzeturi exceptionale. Ca întotdeauna, branzeturile ne-au fost oferite de oamenii minunati de la Delaco.

 Aceasta degustare a avut in rol principal vinurile de la Crama Corcova (Compania Viticola Corcova - Roy&Dâmboviceanu), mai precis un Chardonnay, un Rose, o Feteasca Neagra, un Syrah si un vin Desert.

Cateva cuvinte despre podgoria Corcova Roy & Dâmboviceanu, aceasta cuprinde 55 de hectare cu soiuri traditionale autorizate DOC Mehedinți - Corcova: Pinot noir, Merlot, Muscat Ottonel, Cabarnet Sauvignon, Feteasca Neagra,Chardonnay, Sauvignon Blanc, si desigur Syrah. Cramele originale au fost construite de catre printul Anton Bibescu, la inceputului secolului al XX-lea. Ajunse apoi in proprietatea lui Michel Roy si Șerban Dâmboviceanu in anul 2005 a luat nastere Podgoria Corcova Roy&Dâmboviceanu.

 

Reprezentatul cramei la aceasta degustare a fost Eduard Jakab, care ne-a impartasit secretul asocierii vinurilor la masa in mod corect. Astfel am invatat ca de fapt, nu este 100% corect sa servesti acelasi vin de la primul fel de mancare si pana la desert. El ne-a explicat ca se recomanda a incepe cu un vin alb sec, pentru a deschide papilele gustative si a stimula productia de saliva in gura, acesta ne ajuta sa ne pregatim stomacul si mintea sa primeasca mancarea. Dupa ultimul fel de mancare, se recomanda un vin rosu usor taninos precum o Feteasca Neagra, acesta ofera senzatia de uscat pe cerul gurii si pe gingii, opreste productia de saliva, astfel trimitem semnale catre stomac si creier ca masa a luat sfarsit. Iar pentru aceea dintre noi care mai poftim si la ceva dulce, insa nu prea mai avem loc si pentru prajitura, un vin de Desert este alegerea ideala,el fiind suficient de dulce pentru a satisface nevoia de a mai consuma si un desert propriu-zis.

Toate vinurile de la Corcova au fost excepționale, dar la acest eveniment, votul meu merge la perechea Chardonnay nebaricat + Maasdam si Struguri albi. Chardonnay de la Corcova a fost exact ceea ce ma asteptam, un vin alb sec si placut racaritor daca este servit la temperatura potrivita. Cu parfum de caise, flori de piersic si ceva dulce, te cucereste imediat. La prima degustare constientizez ca este un proaspat si cremos, asemenea unui Sauvignon blanc, dar mult mai aromat. Efectul lui se simte in toata gura, incepe productia de saliva, este modul ideal de a incepe o masa copioasa. Chardonnay este chiar potrivita pentru majoritatea preparatelor servite ca fel principal. Asta nu înseamnă insa, ca nu poate si savurata si alături de o gustare mai mica, asa cum am savurat-o noi alături de branza Maasdam de la Delaco D'Exceptie si Struguri albi proaspeti. Maasdam este un soi de branza tare, obtinut din lapte de vaca si are un gust dulceag, cu nuante de nuca. A fost descoperita in Olanda in anii '90 si este varianta mai ieftina al binecunoscutului Emmentaler. Strugurii albi s-au potrivit foarte bine alături de Maasdam. Diferențele de textura intre branza tare si strugurii usor crocanti au fost surprinzatoare, iar împreună cu Chardonnay a fost o combinație revigoranta, chiar perfecta pentru un inceput de toamna plăcut. Chardonnay mi se pare per total genul de vin perfect pentru orice ocazie, chiar si pentru persoanele care spun ca prefera vinurile demisec. Sincera sa fiu, nu se simte ca un vin sec, nu este exagerat de taninos si nu iti lasa senzatia de uscat in cerul gurii. Este ca si cum s-ar fi creat combinatia perfecta dintre soiurile Sauvignon blanc si Rieslingul italian, rezultatul fiind un vin usor si cremos dar parfumat si foarte proaspat.


Trei cuvinte de final:

Chardonnay - parfumat

Maasdam Delaco D'Exceptie + struguri - dulce-pamantiu

Combinatia dintre cele trei: tomnatic

 

Sper din toata inima sa avem parte de degustari alături de cei de la Corcova, sunt printre putinele crame Românești care produc un Chardonnay exceptional!


  • Share:

You Might Also Like

0 comentarii