Degustarea cu #36 – Crama Girboiu – revenire incetul cu incetul la normalitate
Trebuie
sa recunosc, ca nu exista ceva ce-ti poate indulci o zi de lucru mai mult ca un
mesaj despre degustari de vinuri. Mai exact, mi s-a comunicat data si ora a
primei degustari de vin de cand a venit covidut peste noi.
Am
citit si recitit mesajul, caci nu imi venea sa cred. Bineinteles ca am
participat, mi-a fost tare dor de aceste evenimente. Mai ales ca a fost unul cu
noroc J
Prima
crama care ne-a incantat cu o degustare dupa un an si ceva a fost Crama
Girboiu, fondata in urma cu 12 ani de catre Constantin Girboiu. Este o crama cu
o suprafata de peste 250 de hectare. Care include atat crama cat si combinatul
de pe teritoriul acesteia fiind complet reconditionate.
Crama
Girboiu produce atat vinuri pentru retail, (vezi gama Varancha), cat si vinuri
premium, vezi gama Livia, Cuartz, Bacanta sau Constantin.
Am
avut ocazia de a degusta exact cele mentionate mai sus in cadrul evenimentului
Branzeturi cum se cu…Vin organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si
DictionarCulinar.ro.
Eugen
Taras a fost cel care ne-a povestit despre Crama Girboiu si despre vinurile pe
care le-am degustat in acea seara, dar si alte istorioare interesante. A
raspuns prompt la intrebarile puse si a inveselit atmosfera cu discutiile
despre etichetele sticlelor sau despre vinuri in general.
Crama
Girboiu este situata in zona Vrancea, in comuna Carligele, zona Dumbraveni.
Sunt 250 de hectare de vita de vie, iar o parte dintre ele sunt destinate
fabricatiei de vinuri premium.
CUARTZ
ALB BRUT
Este
un spumant vinificat din Feteasca alba. Este aromat, proaspat si nu foarte sec.
Chiar miroase a festeasca alba, fiind ca o sampanie usoara. Nu se simte pe
limba atat de dur.
Are
o compozitie lichida, curata, se bea usor si se savureaza fara complexitate.
Are nuante primavaratice, de galben – verzui, dandu-i acea prospetime tipica
vinurilor albe.
Este
un vin spumant potrivit oricarui moment al zilei, pentru orice bucurie din
viata. Inclusiv pentru momentele de success, fericire si sarbatoare alaturi de
cei dragi. Se bea simplu, alaturi de mancaruri usoare sau complexe, in functie
de dorinte.
Cuartz
este un vin care nu pare a avea limite de combinatii. Gustul si aroma usoara il
fac potrivit oricarei ocazii.
Eu sunt de parere ca este un vin spumant pretios, absolut delicios!
Combinatia
sa a fost branza Camembert, Ile de France. O branza care simbolizeaza mandria
Frantei, alaturi de bagheta lor tipica. Este fabricata din lapte de vaca si are
o textura moale. Pe suprafata ei insa, se formeaza o crusta care ii pastreaza
textura si nuanta de galben. Acea coaja formata deasupra ei este comestibila.
Are
un gust intens, natural, de ciuperci sau pamantiu.
Mirosul
ei la inceput nu este foarte remarcabil, insa cu cat este tinuta la maturat mai
mult, cu atat va avea un miros mai intens.
Camembert,
Ile de France se serveste ideal la temperatura camerei, alaturi de o bagheta si
fructe precum pere, struguri sau mere.
Aceasta
a fost combinatia mea favorita si cea pe care am avut norocul sa o iau cu mine,
prin tragerea la sorti la final. O traditie la fiecare degustare de vin
organizata de ASBO si DictionarCulinar.ro.
Degustarea
a avut loc la Ribs House Craiova, un local incapator, pe trei nivele, unde
ne-am simtit excelent.
Senzatia
creata de vinul preferat: Perlata
Senzatia
creata de branza preferata: Savoare
Combinatia
de branza si vin: Savoare Perlata :D Bun, bun!
0 comentarii